over de Zuiderzeedijk

"De Zuiderzeedijk van Noord-Holland is er een met vele littekens. Wie over de dijk rijd, ziet meteen dat de dijk vrijwel nergens recht is. Hij vormt een kronkelende grens tussen land en water". 1)

Mijn fietsrondjes vanuit Edam duren soms erg lang. Want ik wilde die kronkelende grens in beeld brengen. Dan ga je kijken en zie je steeds meer. Buitendijks land met gras, brokken veen en basaltkeien met daartussen stukken klinkers. Of  zandstranden met dijken van schelpen en bijzondere planten. Met natuurlijk telkens weer wisselend weer en ander licht. Hij ligt er al eeuwen, die dijk, toch kom ik telkens weer terug en zie dan weer iets wat ik niet eerder gezien heb.

Deze fotoserie heb ik ook in een  fotoboek opgenomen: van  foto’s met de weidsheid van het landschap tot foto’s met details aan de voet van de dijk 2). 

Loop of fiets je langs de dijk en heb je trek gekregen: je kunt buiten Edam terecht bij De Oude School in Warder of bij bezoekerscentrum De Breek.

1) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Cultuurhistorische IJsselmeerbiografie Noord-Holland, Amersfoort 2017, pagina 14

2) Het boek in A4 formaat kost  € 16,50 en is bij mij te bestellen met de link hieronder. Een vergroting van een foto, al dan niet ingelijst, is ook te regelen via de link hieronder.

 

Using Format